2009. szeptember 27., vasárnap

Kubala László és egy kis JÁTÉK

Ez a blog a Függőségeimről, ezen belül is leginkább a keresztszemes kézimunkáról szól. De természetesen más dolgok is érdekelnek. Egy korábbi játék kapcsán említettem már, hogy szeretem a focit, s amiért most erről írok, annak aktualitása is van. A héten ugyanis Barcelonában, a Camp Nou stadionnál felavatták Kubala László szobrát. Kubala 1950 és 1961 között volt a katalán csapat játékosa, 345 mérkőzésen összesen 274 gólt szerzett (forrás: www.fcbarcelona.cat). A Barcelona 100. évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották. Emellett megszavazták sportújságírók a második legjobb spanyol játékosnak, aki a 20. században játszott. Csak (az argentin származású) Alfredo Di Stefano-t találták jobbnak. Barcelonában tervezték, hogy róla nevezik el a stadiont. Erről tisztelői még most sem mondtak le. 2009 szeptember 24-e óta szobor őrzi emlékét a Camp Nou központi helyén.

A Kubala szobor avatása 2009. szeptember 24-én, Barcelonában.

A Kubala szobor avatása 2009. szeptember 24-én, Barcelonában.

Kubala a Barca színeiben (Forrás: FCBarcelona.cat)

Joan Manuel Serrat katalán énekes-dalszerző dalba foglalta Kubala nevét. He van kedvetek hozzá, hallgassátok meg.



És akkor egy kis játék. Két kérdést teszek fel, s az első helyes megfejtő egy apró, általam készített ajándékot kap. A kérdések megválaszolásához Férjek, Fiak, sőt, Apukák, és az internet segítségét is nyugodtan igénybe lehet venni!!! (Technikai okok miatt az ajándékot majd csak október közepe táján tudom postázni.)

Tehát a kérdések:

  1. Mi annak a trófeának a neve, amit a spanyol bajnokságban az adott idényben legtöbb gólt szerző labdarúgó kap a szezon végén, s kiről nevezték el?
  2. Ki volt az a játékos, aki 1959/60 és 1963/1964 között négyszer is a spanyol bajnokság gólkirálya lett, elhódítva ezzel az előző kérdésben szereplő trófeát?
Legközelebb erről a híres játékosról mesélek majd, akit mindenki ismer Magyarországon, és Spanyolországban egyaránt.

Végezetül ha valakinek netán szüksége lenne rá, a www.coatscrafts.es oldalon itt található egy, a Barcelona címerét ábrázoló keresztszemes minta.

2009. szeptember 24., csütörtök

Biscornu

Tegnap este kezdtem, és ma be is fejeztem első biscornumat. Egy kis mintát választottam, hogy ezen gyakoroljam az összeállítást. Azt hiszem, fogok még többet is készíteni. Az első ilyen lett:


A mintát itt találtam/Pattern is from here.
Fonal/Thread: DMC 121

I started yesterday and today I have finished my very first biscornu. I think I will try to do more in the future.

2009. szeptember 20., vasárnap

Hárs - Tilia

Tegnap befejeztem, és be is kereteztem a hársfaleveles képet. A párját, a juharlevelet már korábban mutattam. Ajándékba készült mindkettő, és már meg is kapta az ünnepelt.

Yesterday I finished and framed the picture of the tilia leaf. I made the other leaf (acer) earlier. Both were made as a present and I have already gave them to the new owner.

Minta/Pattern: Lanarte - Tilia
Threads: DMC

Egy igazi hársfalevél (Wikipedia)
A real Tilia leaf (Wikipedia)


Minta/Pattern: Lanarte - Acer
Threads: DMC


Egy igazi juharlevél (Wikipedia)
A real Acer leaf (Wikipedia)

2009. szeptember 18., péntek

(Hó)Barátok - Friends

Itt a következő téli apróság, egy Lizzie Kate minta a 12 Blessings of Christmas sorozatból. Két este alatt készült, jó volt hímezni, mert olyan haladós. Még nem tudom, hogy mi lesz belőle és az előző Prairie Schooler hóemberből. Lehet, hogy képeslap, vagy kis dísz. Ha megtalálják a végleges formájukat, majd mutatom őket.

Minta/Pattern: Lizzie Kate - 12 Blessings of Christmas - Friends
Fonal/Threads: DMC 310, 3810, 498, 814, 3852, 987, 924,712, Anchor 326

2009. szeptember 16., szerda

Hol van már a tavalyi hó...

Szerencsére még az idei is messze van, de nem árt időben elkezdeni a készülődést. Így esténként, amikor komolyabb hímzéshez már nincsen kedvem, vagy fáradt vagyok, téli, ill. karácsonyi apróságokat hímezek. Az elsőt már be is fejeztem:

Minta/Pattern: Prairie Schooler (letölthető itt/you can download here)
Fonalak/Threads: DMC Blanc, 498, 895

2009. szeptember 14., hétfő

Just Nan

Ajándékot kaptam, méghozzá nem is akármilyet. A Stitching Exchanging egy korábbi játékában Just Nan volt a téma. Bonnie készített nekem ajándékot, de hiába lestem a postást, a csomag nem érkezett meg. Ennek már több, mint két hónapja. Ma azonban egy boríték lapult a postaládánkban! Bonnie készített nekem egy második ajándékot, ami ezúttal meg is érkezett. Egy gyönyörű díszt kaptam, Just Nan - Candy Cane Snowflake a minta neve, ahogy Bonnie megírta nekem. Nagyon tetszik, sok-sok apró öltés, gyöngyök, középen szív, még a gombostűk feje is szív alakú. De nem is ragozom tovább, mutatom:

Just Nan - Candy Cane Snowflake

Today I received the most beautiful ornament from Bonnie. She was stitching for me in Stitching Exchanging's Just Nan Exchange, but the first piece was lost :( She was so so nice that she made a replacement which fortunately arrived safely. The pattern is Candy Cane Snowflake and I love it very much.

Thank you Bonnie!

2009. szeptember 3., csütörtök

The Heart of Home...

Ma igazán szép napom van, hiszen ajándékot kaptam. Az Exchange Heaven augusztusi játékában az otthon volt a téma, és Jane ezt a gyönyörű (és hatalmas) képet hímezte nekem. Volt még a csomagban egy walesi receptkönyv gyönyörű tájkép illusztrációkkal és egy szép képeslap, amit a fia készített!

Külön érdekesség, hogy egy korábbi játékban már összehozott minket Fortuna, de akkor én készítettem ajándékot Jane-nek.


I have just received my exchange present from Jane. She stitched me a beautiful kitchen sampler which I like very very much. I have to look for a place for it in our kitchen. She also included a book full of Welsh recipes and beautiful illustrations and a lovely card made by her son!

Thank you Jane, for both of you! It is a really beautiful exchange present.

2009. szeptember 1., kedd

Kumihimo

Marcsinál mindig újabb és újabb érdekes technikákat csodálhatunk meg. Az egyik ilyen a kumihimo. Marcsitól kapott leírás alapján úgy dötöttem, én is kipróbálom. Egy régi egérpadból készítettem hengert, és már kezdődhetett is a munka. Vagy inkább móka? Hiszen nagyon élveztem csinálni. Karkötő készült belőle, s már birtokba is vette az új tulajdonos :)

Inspired by her works and following the description I got from Marcsi, I tried kumihimo today. I enjoyed doing it very much, sure it was not the last time :)

Kumihimo technikával készült karkötő.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...