2009. június 16., kedd

Patio

A patio egy ház belső – általában szögletes és kis alapterületű – fedetlen udvara. Ősi építészeti hagyományokra tekint vissza: már a rómaiak is használták az esővíz elvezetésére és gyűjtésére. Ma Spanyolországban, főleg Andalúziában gyakoriak (forrás: Wikipedia).

Córdobában minden évben versenyt is rendeznek a patiok között. De nem csak ott. Toledoban idén tizedik alkalommal rendezték meg a Concurso de Patios-t, azaz a patiok versenyet. Ilyenkor néhány napra megnyitják kapuikat a történelmi városrész öreg épületei, és az emberek bepillantást nyerhetnek a patiok csöndes, zárt világába. Szeretnék most néhány képet megosztani Veletek erről a csodálatos világról.

A patio is an outdoor space generally used for dining or recreation that often adjoins a residence and is typically paved. It may refer to a roofless inner courtyard of the sort found in Spanish-style dwellings or a paved area between a residence and a garden (source: Wikipedia).

In Córdoba, a competition is organized between patios every year. But not only there. This year the Concurso de Patios was organized for the 10th time in Toledo. During these days the doors of the old houses in the historical center are opened for those who wish to see the quiet and peaceful world of the patios. Let me show you some pictures of this peaceful world.







8 megjegyzés:

unikat írta...

Nagyon szép képeket mutattál. szívesen lepihizgetnék ilyen helyeken.
Az ismertetőt köszönöm, nem tudtam eddig mi a patió..

Barbi írta...

Tényleg csodálatos! Boldogság lehet ilyen szép helyen lakni, élni!

Jucus írta...

De jó, hogy ilyesmiről írtál! Én sem tudtam, mi az a patio! Csodaszépek a képek! Megnéznék egyszer egy ilyen versenyt!

Edit írta...

Nagyon orulok, hogy Nektek is tetszettek a kepek. Tenyleg csodas lehet egy ilyen hazban lakni.

Zsófi írta...

Gyönyörű képek! Ohh, Itália, imádom! Hogy is van? Nápolyt látni, és meghalni...

Zsófi írta...

Újra megnéztem a képeket! Öröm lehet így élni bárhol is a világon!

Edit írta...

Napolyban sajnos meg nem jartam :) Nem tudom, vajon ott is vannak patiok? Ezek Toledoban vannak. A Cordobaiak meg csodasabbak, legalabbis amit keprol lattam. Azok a leghiresebbek Spanyolorszagban.

Edit írta...

A mienknek nincsen patioja, de meg egy kis udvara sem. Ezeket pedig csak egy evben egyszer nyitjak meg a foldi halandok elott. Egyik-masikba en is bekoltoznek szivesen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...