2009. szeptember 27., vasárnap

Kubala László és egy kis JÁTÉK

Ez a blog a Függőségeimről, ezen belül is leginkább a keresztszemes kézimunkáról szól. De természetesen más dolgok is érdekelnek. Egy korábbi játék kapcsán említettem már, hogy szeretem a focit, s amiért most erről írok, annak aktualitása is van. A héten ugyanis Barcelonában, a Camp Nou stadionnál felavatták Kubala László szobrát. Kubala 1950 és 1961 között volt a katalán csapat játékosa, 345 mérkőzésen összesen 274 gólt szerzett (forrás: www.fcbarcelona.cat). A Barcelona 100. évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották. Emellett megszavazták sportújságírók a második legjobb spanyol játékosnak, aki a 20. században játszott. Csak (az argentin származású) Alfredo Di Stefano-t találták jobbnak. Barcelonában tervezték, hogy róla nevezik el a stadiont. Erről tisztelői még most sem mondtak le. 2009 szeptember 24-e óta szobor őrzi emlékét a Camp Nou központi helyén.

A Kubala szobor avatása 2009. szeptember 24-én, Barcelonában.

A Kubala szobor avatása 2009. szeptember 24-én, Barcelonában.

Kubala a Barca színeiben (Forrás: FCBarcelona.cat)

Joan Manuel Serrat katalán énekes-dalszerző dalba foglalta Kubala nevét. He van kedvetek hozzá, hallgassátok meg.



És akkor egy kis játék. Két kérdést teszek fel, s az első helyes megfejtő egy apró, általam készített ajándékot kap. A kérdések megválaszolásához Férjek, Fiak, sőt, Apukák, és az internet segítségét is nyugodtan igénybe lehet venni!!! (Technikai okok miatt az ajándékot majd csak október közepe táján tudom postázni.)

Tehát a kérdések:

  1. Mi annak a trófeának a neve, amit a spanyol bajnokságban az adott idényben legtöbb gólt szerző labdarúgó kap a szezon végén, s kiről nevezték el?
  2. Ki volt az a játékos, aki 1959/60 és 1963/1964 között négyszer is a spanyol bajnokság gólkirálya lett, elhódítva ezzel az előző kérdésben szereplő trófeát?
Legközelebb erről a híres játékosról mesélek majd, akit mindenki ismer Magyarországon, és Spanyolországban egyaránt.

Végezetül ha valakinek netán szüksége lenne rá, a www.coatscrafts.es oldalon itt található egy, a Barcelona címerét ábrázoló keresztszemes minta.

6 megjegyzés:

Andulka írta...

A második kérdésre a válasz (szerintem): Puskás Ferenc

Az elsőre pedig, de ebben nem vagyok biztos:Trófea pichichi (?) Rafael Moreno "Pichichi"-ről kapta nevét, aki az Athletic Bilbao játékosa volt.

Hányadik vagyok a válaszokkal?

Edit írta...

Andi, Te vagy az első! Nagyon örülök Neked, már attól tartottam, túl nehezet kérdeztem és nem lesz jelentkező. A megfejtésed helyes, valóban Puskás Ferencről, és a Pichichi trófeáról van szó :)

Köszönöm, hogy játszottál velem, és persze jár a nyeremény is! :)

Írok emailt is!

Andulka írta...

Köszi!!! De jó! Jó napom van! :-) Örülök,hogy én voltam az első!

Írok e-mailt a címemmel!

Unknown írta...

szia:) jó a blogod, tetszik, ez a bejegyzés:)
Barcelona szurkoló vagyok,és szerettem volna megnézni a címer keresztszemes mintáját, de nem sikerült, mert mikor a linkre kattintottam, kiadta hogy adjam meg a felhasználó nevemet és jelszavamat. Nem értettem milyen felhasználó név, vagy jelszó:S
tudnál nekem ebben segíteni? vagy egy másik linket tudsz adni?
Segítségedet köszönöm:)

Edit írta...

Kedves Petra!

Nem tudom, miert kert felhasznalonevet es jelszot, de ha most megprobalod, szerintem meg tudod nezni.

Edit

Unknown írta...

köszönöm,most már sikerült megnyitnom:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...